Okuyupta Nasıl Yazılır?

TDK kurallarına göre "okuyup da"nın da'sı dahi anlamındaki de veya
bağlaç olan de niteliğinde olduğu için ayrı yazmak gerekir.



Bu ifadenin literatürdeki basılı örnekleri de bu kuralın Türkçede yerleşmiş olduğunu göstermektedir:


...efendi oğlum. Bir dua okuyup da püf diye üfledim mi, cinlerin yüzleri güler, savuşup giderler. Bu da Cenabı Hakkın vergisidir bana. Her kula nasip olmaz.
Kaynak: 13 Ekim 1949 Akşam



Yazdıkları da dilimizin en güzel şiirini meydana getiriyor. Varlıkta Cahit Külebi'nin "Atatürk İstiklâl Savaşında" adlı uzun şiirini okuyup da böyle dü-dünmemek elden gelmez. Külebi'nin bir destan havasında yazılmış...
Kaynak: 24 Kasım 1950 Yeni İstanbul



Amerikan kolejde tahsilde bulunduğum zamandan beri böyle bir tarihî festivali yapmağı arzu ediyordum. Maksadım da sadece tarih kitaplarında okuyup da bilmediğimiz vb görmediğimiz Mehterhane takımını canlı bir tablo halinde ortaya koyarak gençlere göstermek, babalarımızdan ve analarımızdan hususiyetleri hakkında bir çok hâtıralar dinlediğimiz İstanbul tulumbacılarını da yine yeni nesle göstermekti.
Kaynak: 25 Mayıs 1948 Akşam



Ankara 37 — Maarif Şurası kararı gereğince liselerin birinci sınıflarında fizik dersi kaldırılmış, bir fizik dersinden kalanlar Otomatikman onuncu sınıfa geçirilmiştir Milli Eğilim Bakanlığı geçen sene lise birinci sınıfta okuyup da fizik dahil olmak üzere dört demlen sınıfta kalanlar hakkında yeni bir karar almak üzeredir. Bu karara göre fizik dahil dört dersten sınıfta kalanlar fizik dersi kaldırıldığı için üç dersten İkmale kalmış muamelesi görecektir.
Kaynak: 28 Ekim 1949 Akşam




okumak

_______________


Metrekare Nasıl Yazılı

Üslü Sayı Yazma

Heryer Nasıl Yazılır

Allah Arapça Yazılışı

Küçük-Eşittir İşareti Nasıl Yazılır

Kalp Emoji Kopyala



Bu sitede sadece TDK yazım kılavuzu esas alınmamıştır çünkü 1985 tarihli TDK İmla Kılavuzu, en başta "yazım" yerine "imla" kelimesine geri dönmeyi tercih etmiş olmasıyla büyük tartışmalar başlatmıştır; . ve TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin tek başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur. Dolayısıyla iki kurumun yazım önerilerinin birbirini tutmadığı durumlarda ilgili genel yazım kuralının uygulanışına ve literatürde baskın gelmiş olan yaygınlığa da bakarak önerilerde bulunulmaktadır. Alıntıların pek çok yaygın kabulü göstermek içindir. Zira dil, masa başında tasarlanan bir düzen değil, son tahlilde o dili konuşanların şekillendirdiği konvansiyonel bir yapıdır.


Sitede yapılan yazım önerilerine yönelik itirazlarınızı yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun