Tez Nasıl Yazılır Adım Adım

1. Konu bulmak:


Tez yazmak için aslında bir hipoteze sahip olmak gerekir. Bilim dünyasında daha önce ileri sürülmemiş bir iddiayı ifade etmek için tez yazılır. Bu, hiç gündeme gelmiş bir iddia olabileceği gibi çok yaygın bir kabulü çürütmek yönünde de olabilir. Türkiye'de hipotezi olmayan, sadece literatür taraması yapıp belli başlı tespitleri derleyen eserler de yaygın biçimde tez olarak kabul görmektedir ancak akademik anlamıyla tez bu değildir.



2. Giriş - İddia - Sonuç Önermeleri


Yazar, hipotezini ifade etmek için öncelikle problemi ortaya koymalıdır. Bu giriş kısmıdır. Sonra bu problemi çözmekteki analizlerini, sentezlerini ve diğer argümanlarını paylaşmalıdır. Bu, tezin gövde kısmıdır. En sonunda da problemi kendi argümanlarıyla ele aldıktan sonra vardığı sonucu yazmalıdır. Tezi kaleme almadan önce bu üç kısım birer önerme şeklinde de olsa şekillenmiş olmalıdır.



3. Girişin genişletilmesi


Ortaya konan problemle ilgili daha önce yapılmış tartışmaların vardığı son noktanın ne olduğu ve çözümsüz kalan hususun ne olduğu anlatılır.



4. İddianın genişletilmesi


Yazar, problemi çözmek amacıyla tespit ettiği hususları, yapmış olduğu analizleri, sentezleri ve bulduğu değil argümanları burada ayrıntılı bir biçimde açıklar. Tezin en önemli kısmı bu kısımdır. Deneyimli akademisyenler tarafından genelde okuması en sona bırakılan kısmı da bu kısımdır. Önce tezin ciddi, kayda değer olup olmadığını anlamak için giriş ve sonuç kısımlarına bakılır. Sonra bu hipotezi nasıl ispat ettiğini anlamak için bu kısma bakılır.



5. Sonucun genişletilmesi


Yazar argümanlarını ortaya koyup ispat etme amacıyla görüşlerini ve iddialarını aktardıktan sonra sonuç kısmında bu argümanı ışında tartışmanın gelmiş olduğu yeri anlatır ve çözümün ne gibi etkileri olabileceğini değerlendirir.



Türk tipi tez yazmak isterseniz ilgi duyduğunuz bir konu bulun. Mesela "Mersin'de Tarımcılık". Çalışmanın birinci bölümünde Mersin tarihini anlatın. İkinci bölümünde dünya tarımcılık tarihini anlatın. Üçüncü bölümünde de Mersin'de tarımcılığa dair birtakım bilgiler paylaşın. Çalışmanız yeterince çok sayfadan oluşuyor, şekil şartlarını tamamlıyor ve benzerlik testinden geçiyorsa jüri tarafından yeterli bulunabilir.


1721 PhD Ceremony at Leiden University (cropped)

_______________

Tik İşareti Kopyala
Üslü Sayı Yazma
Heryer Nasıl Yazılır
Allah Arapça Yazılışı
Klavyede Şapkalı A Yapmak

Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun