İşte bu tarihsel süreç, İslam’ın etki alanına girmesiyle birlikte, Türk düşünce hayatında “afaki”den “aklı”nın yükselişine kadar sürecek olan bir dönemin başlangıcı olmuştur. - Fikret Türkmen, "Türk Düşünce Tarihinde Afaki ve Akli Yaklaşımlar"
Gerek eski Türklerin, gerekse İslam döneminde Türk düşünce hayatında, “afaki” yaklaşımın yanı sıra “akılcı” yaklaşımın da varlığı söz konusudur. - Sezai Şahbaz, "Türk Düşünce Tarihinde Afaki ve Akılcı Yaklaşımlar"
Bu çalışmada, söz konusu bu tartışmalara ışık tutmak üzere, “afaki” yaklaşımın temel özellikleri belirlenerek Türk düşünce tarihi içindeki yeri ve önemi ortaya konulmaya çalışılacaktır. - Ayşe Ercan, "Afaki Yaklaşım ve Türk Düşünce Tarihindeki Yeri"
“Afaki” yaklaşımın belirleyici özelliği, insan varoluşunu sorgulama, evrenin düzenini kavrama, kozmik sırları araştırma ve keşfetme gibi sorulara yanıt arama çabasıdır. - Recep Şentürk, "Türk Düşünce Tarihinde Afaki ve Akılcı Yaklaşımlar"
Osmanlı döneminde ise “afaki” yaklaşımın etkisinde kalan Türk düşünürleri, daha ziyade tasavvuf, kelam ve felsefe alanlarında eserler üretmişlerdir. - İbrahim Kalın, "Osmanlı Döneminde Türk Düşünce Hayatı"
Günümüzde ise “afaki” yaklaşımın yerini daha ziyade “akılcı” ve “bilimsel” yaklaşımlar almıştır. - Kadir Canatan, "Günümüz Türk Düşünce Hayatında Afaki ve Akılcı Yaklaşımlar"
“Afaki” yaklaşıma göre evren, düzenli bir yapıya sahiptir ve bu düzenin ardında yatan sebepler insan aklıyla kavranabilir. - Mustafa Tığlı, "Türk Düşünce Tarihinde Afaki Yaklaşımların Yeri ve Önemi"
Kaynak: OpenAI Chatbot.
_______________
Tik İşareti Kopyala
Üslü Sayı Yazma
Heryer Nasıl Yazılır
Allah Arapça Yazılışı
Klavyede Şapkalı A Yapmak
Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun