Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Akıllı Ev Güvenliği Riskleri
Günün yorgunluğu ile eve gelmek ve tekrar koşuşturmaya başlamak! Maalesef bir çalışan olarak çoğumuzun artık rutini haline gelen bir durum: bulaşık, çamaşır, alışveriş ve yemek yapmak. Her ne kadar bu ihtiyaçları ortadan kaldıramasak da nesnelerin interneti sayesinde daha kolay yapmak ve zamandan tasarruf etmek artık mümkündür.
Bugün toplamda 7 milyardan fazla bağlantı özelliği olan cihaz var ve çevrimiçi ağlar sayesinde, evimizde bulunan akıllı ürünlerin ne zaman çalışacağına karar vermek artık bir tık kadar kolay. İsterseniz artık anahtar dahi taşımanıza gerek yok. Bunun için bile nesnelerin internetinden faydalanabilirsiniz.
Tabii hepimizin ortak hassasiyeti, bu hizmeti güvenli bir şekilde kullanabilmektir. Aslında bu beklenti her durumda geçerlidir. Örneğin, Malt casino için websitesinde detaylarına değinildiği gibi eğlence dahil teknoloji kaynaklı tüm uygulamalarda ilk ve en önemli beklenti güvenliktir.
Neden önemli?
Bunu tutup da sadece telefon ile ilişkilendirmek son derece yanlıştır. Bir ışık düğmesinin bile bu teknoloji aracılığıyla kullanıldığını düşünecek olursanız, her alanda potansiyel bir tehdit olduğunu ve güvenlik önlemlerinin şart olduğunu görürsünüz. Yani, sanal bir hareketiniz ile fiziki bir durumu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
2020’deki verileri göre, ABD’de, her evde ortalama 10 cihazın bağlantı özelliğine sahip olduğu görülmüştür. Peki neden bu alana yatırım yapıyoruz? Çünkü verimlilik hususunda son derece etkililer. Bu yüzden, evlerimizde bu sistemlere yer veriyoruz. Mesela, yaşlılarımızın en büyük korkusu düşmektir. Özellikle gün içinde herkes çalışırken bir düşme olması belki de akşama kadar size kimsenin ulaşamayacağı anlamına gelmektedir. İşte bu noktada akıllı ev sistemleri mükemmel bir kolaylık sunmaktadır. Verilere dayalı olarak bir olumsuzluk tespit edilirse bunu hemen acil sağlık hizmetlerine veya ev sahibine bildirmekte ve böylece hayat kurtarmaktadır.
Güvenlik nasıl olacak?
Görüldüğü üzere son derece faydalı olan bir sistem ile karşı karşıyayız. Şimdi burada şuna dikkat etmek lazım: Bu kadar faydalı bir sistemin devamlılığı için hangi güvenlik önlemleri alınmalıdır?
Kısaca, üçlü bir sacayağı olduğunu bilmeliyiz:
- Öncelikle güvenli olduğuna emin olduğumuz bir cihaz kullanmalıyız.
- Bu cihazın güvenilir bir internet bağlantısına sahip olmasını sağlamalıyız.
- Cihazın güvenlik protokollerini güncel tutmalıyız.
Bu sayede verilerin iki yönlü iletimine katkıda bulunacak güvenliği sağlamış olacağız.
Evlerimizde kullandığımız ağ, iş yerlerine göre daha az güvenlidir. Bu yüzden ilave önlemler almak gerekmektedir. Örneğin, wifi şifresinin kimseyle paylaşılmaması bu önlemlerden biridir ya da televizyonun ev internetinden ayrı tutulması faydalı bir önlem olacaktır. Bu sayede 2017 yılında yaşanan ve kullanıcı verilerinin gizlice satıldığı Vizio olayı tekrardan yaşanmayacaktır.
İleride çözülmesi gereken hususlar
Şu an pek gündeme gelmese de, verilerin üçüncü taraf denilen şirketlere iletilmesi hususunun kısıtlanması gerekmektedir. Çünkü çoğu zaman bu verileri haberimiz olmadan satılabilmektedir. İleride ayrıca bu cihazların güvenlik standartlarını belirlemek üzere bir kurumun kurulması da olağandır.
TDK kurallarına göre dahi anlamındaki de bağlaç olan de bağlaç olan ki soru edatı olan mi .Bu ifadenin literatürdeki basılı örnekleri de bu kuralın Türkçede yerleşmiş olduğunu göstermektedir:
_______________
Metrekare Nasıl Yazılı Üslü Sayı Yazma Heryer Nasıl Yazılır Allah Arapça Yazılışı Küçük-Eşittir İşareti Nasıl Yazılır Kalp Emoji Kopyala
Bu sitede sadece TDK yazım kılavuzu esas alınmamıştır çünkü 1985 tarihli TDK İmla Kılavuzu, en başta "yazım" yerine "imla" kelimesine geri dönmeyi tercih etmiş olmasıyla büyük tartışmalar başlatmıştır; . ve TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin tek başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur. Dolayısıyla iki kurumun yazım önerilerinin birbirini tutmadığı durumlarda ilgili genel yazım kuralının uygulanışına ve literatürde baskın gelmiş olan yaygınlığa da bakarak önerilerde bulunulmaktadır. Alıntıların pek çok yaygın kabulü göstermek içindir. Zira dil, masa başında tasarlanan bir düzen değil, son tahlilde o dili konuşanların şekillendirdiği konvansiyonel bir yapıdır.
Sitede yapılan yazım önerilerine yönelik itirazlarınızı yorum kısmında paylaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun